Mikä on VPN ja mihin sitä tarvitaan?

VPN on lyhenne, joka muodostuu englannin kielen sanoista ”Virtual Private Network”. Suomennettuna tämä tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa.

VPN-tekniikkaa on aluksi käytetty siihen, että etätyötä tekevät pääsevät vaikkapa kotoa käsin yrityksen suljettuun verkkoon. Nykyään myös kuluttajatkin ovat tykästyneet erillisverkkoihin ja sen tarjoamiin hyötyihin.

Virtuaalisten erillisverkkojen käyttö on kasvussa, kun yhä useampi löytää VPN:n ja haluaa saada sen tarjoamat hyödyt.

Miten VPN toimii ja mitä se käytännössä tekee?

VPN-yhteys muodostaa niin sanotun tunnelin internetyhteydellesi, jolloin kukaan ei pysty tunnistamaan sinua, eikä pääse sinun ja verkkosivujen väliseen yhteyteen käsiksi. Tekemisiäsi internetissä ei voida siis yhdistää sinuun.

VPN suojaa netin käyttöäsi

Tietoliikenteesi kulkee siis turvatun palvelimen lävitse ennen sivustolle siirtymistä. VPN suojelee sinua tahoilta, jotka haluavat jäljittää sinut netissä tekemiesi toimintojen perusteella.

Laitteesi IP-osoite ja fyysinen sijainti verhotaan muilta. Tämän ei kuitenkaan tarjoa täydellistä suojaa. Sijaintisi saattaa silti paljastua nettisivuilla olevien evästeiden tai selaimen asetusten kautta.

VPN:n ansiosta pystyt käyttämään julkisia Wi-Fi -verkkoja ja jakamaan sen kautta tiedostoja turvallisesti.
Maarajoitukset ja sensuurit eivät rajoita VPN:n käyttäjää. Esimerkiksi saat suoratoistopalveluiden koko sisällön helposti käyttöösi IP-osoitteen sijaintia vaihtamalla.

Mihin kaikkeen voit käyttää VPN:ää?

1. Oman sijainnin salaaminen muilta

Kytkiessäsi VPN:n päälle, laitteesi näyttää sijaitsevan olevan siellä, missä valitsemasi VPN-palvelin on. Jos käyttämäsi palvelin sijaitsee esimerkiksi Kanadassa, silloin myös laitteesi IP-osoite näyttää olevan siellä. Tämän seikan takia oman maan nettisensuuria kiertävät ja laitonta sisältöä lataavat käyttävät virtuaalisia erillisverkkoja.

Kun VPN on käytössä, mainostaja ei löydä käyttäjää yhtä helposti. Laitteen omistaja ei saa kovinkaan kohdennettua mainontaa. Pienenä miinuksena on se, että sijaintisi ollessa virtuaalinen, sähköpostien lähettäminen voi olla hieman haastavaa. Sähköpostien lukeminen onnistuu kylläkin, vaikka VPN on päällä.

Matkustaessasi nettiyhteyksiä sensuroivaan valtioon, kuten Venäjälle, on VPN järkevää asentaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä. Näin vältät sen, että esimerkiksi some-päivitykseksi saattavat jäädä siltä matkalta tekemättä.

2. Nettiselausten suojaaminen avoimessa WiFi -verkossa

Avoimet Wi-Fi -verkot saattavat olla monesti turvattomia. Toisaalta myös salasanalla varustettu verkko saattaa olla suojaton. Esimerkiksi kahviloissa tai hotelleissa, joissa salasanaa jaellaan huoletta kaikille sisään astuville, verkon turvallisuusriski kasvaa suureksi.

Erillisverkkoja käytetäänkin yhä enemmän ja enemmän tiedonkeruulta suojautumiseen avoimissa Wi-Fi -verkoissa – olit sitten kotikaupungissasi tai matkalla ulkomailla.

3. Maarajoitetun sisällön katselu tai käyttäminen

VPN-palvelu

Tästä VPN tunnetaan ehkä parhaiten – maaestojen kiertämisestä. Aikaisemmin esimerkiksi Netflixin laajaan Yhdysvaltojen tarjontaan käsiksi pääsemiseen tarvitsi vain valita USA:ssa sijaitseva VPN-palvelin. Nykyään tämä ei kuitenkaan onnistu yhtä helposti. Netflix monien muiden median tarjoajien kanssa rajoittaa tai jopa estää kävijöitä harhauttamasta maarajoituksia VPN:n avulla.

Tämän lisäksi maantieteellisten rajoitusten kiertäminen on esimerkiksi Netflixillä ollut jo jonkin aikaa käyttöehtojen vastaista.

Mihin laitteisiin VPN:n voi hankkia?

VPN:n pystyy lataamaan älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Älylaitteisiin VPN on helpointa hankkia sovelluskaupasta. Jotkut näistä sovelluksista vaativat kirjautumisen.

Tietokoneella erillisverkkopalvelun voi ladata netistä. Windows-laitteisiin täytyy luoda kuitenkin profiili ennen kuin VPN:n voi ottaa käyttöön.

Hyvä muistaa VPN:stä

Käyttäjän on hyvä muistaa, että eri tarjoajien välillä on eroja ja kannattaakin tutkia tarkasti, miltä tarjoajalta VPN:n hankkii. Muista myös tarkistaa, mitä käyttöoikeuksia lataamasi VPN-sovellus haluaa sinulta ja vaihda tarjoajaa, jos valitsemasi ei miellytäkään.

VPN ei myöskään ole virustorjunta, joten se ei torju haittaohjelmia. Tähän tarkoitukseen kannattaa hankkia hyvä virustorjuntaohjelma.

Kannattaa muistaa myös, ettei ilmainen ohjelma aina ole välttämättä hyvä. On suositeltavaa käyttää maksullista VPN-sovellusta, joskaan nämäkään eivät aina välttämättä ole täysin toimivia tai luotettavia. On siis muistettava valita tarjoaja tarkkaan.