Näin käytät muovimateriaalia fiksusti

Muovista voi tehdä vaikka ja mitä. Sitä voi myös käyttää vaikka ja mihin. Tällä hetkellä eri kaupungeissa kerätään talteen muovia ja siitä jatkojalostetaan erilaisia tuotteita ja osia. Monet tahot ovat kehittäneet runsaasti erilaisia keinoja jatkojalostaa muovia, jonka elinkaari on luvattoman pitkä ja se kuormittaa luontoa ja varsinkin meriä ja sen elämää suunnattoman paljon. Muovin kerääminen ja jatkojalostus onkin luonnon ja merien säilymisen kannalta elintärkeää ja muovin keräämiseen panostetaankin monenlaisilla toimenpiteillä.

Muovin korvaaminen

Muutamia vuosia sitten herättiin tietoisuuteen muovin haittavaikutuksista ja mikromuovista, jota leijailee keuhkoihimme ilman välityksellä ja joka kuormittaa luontoa ja vesistöjä ympäri maailmaa tappaen samalla elämää ympäriltämme ja sairastuttaen ihmisiä. Useat yritykset ympäri maailman alkoivat tekemään tietoisia ratkaisuja muoviroskan vähentämiseksi. Muovia alettiin korvaamaan yhä enemmän helpommin maatuvilla materiaaleilla. Myös useat pikaruokaketjut lähtivät mukaan muovin käyttämisen vähentävään kampanjaan ja tuloksia seurataan aktiivisesti. Toiveena projektissa on se, että luontoon ja vesistöihin ei enää joudu niin paljoa muovijätettä.

Muovijätteen kerääminen

Muovien kierrätys

Muovin aiheuttamien haittavaikutusten vuoksi, on myös alettu kehittämään erilaisia keinoja muovin keräämiseksi luonnosta ja erityisesti meristä, joissa ajelehtii ympäri maailman valtavia muovipussi ja –pullolauttoja. Mereneläimet syövät tätä muovijätettä ja se aiheuttaa vuosittain valtavan määrän eläinten ja kalojen kuolemia, kun ne tukehtuvat muoviin. Erilaiset pelastusjärjestöt ovatkin tehneet kampanjoita, joissa vapaaehtoiset ihmiset tulevat ympäri maailmaa keräämään muovia pois luonnos ja rannikoilta, joille muovilautat meriltä ajautuvat. Muovin keräämiseen meristä on kehitetty myös toinen toistaa toimivampia keräyslaitteita. Näiden avulla saadaan kerättyä meristä vuosittain valtava määrä muovia talteen ja jatkojalostukseen ja tämä puolestaan pelastaa suuren määrän luontoa ja sen elämää sitä mukaa, kun muovia saadaan pois luonnosta ja meristä. Suuret muovin keräysasemat saavat talteen merkittäviä määriä meressä kelluvasta muovista, mutta valitettavasti kaiken muovin kerääminen meristä ja luonnosta on lähes mahdoton tehtävä. Muovin kerääminen kuitenkin edesauttaa luonnon ja merien elämää ja kun samaan aikaan vähennetään muovin käyttöä ja valistetaan ihmisiä muovin haitoista luonnolle, saavutetaan tulevien vuosien varrella merkittäviä tuloksia luonnon ja merien pelastamisessa.

Muovin jalostus

Samaan aikaan, kun muovia valmistetaan lisää, käytetään enemmän ja enemmän muovituotteiden valmistukseen kierrätettyä muovia. Kierrätysmuovista valmistetaan monenlaisia asioita, joista voidaan tässä mainita esimerkiksi kierrätysmuovista valmistetut pakkaukset, joihin pakataan monenlaisia tuotteita esimerkiksi kaupoissa. Kaikkien pakkausten terveysvaikutukset tutkitaan ja tarkastetaan huolella. Meristä kerätyistä muoveista valmistetaan myös luontoa kuormittamatonta öljyä teollisuuden käyttöön ja näitä tehtaita rakennetaankin nopealla tahdilla ympäri Euroopan ja muiden maanosien. Tämä saattaa olla myös tulevaisuuden polttoainetta autoteollisuuden käyttöön.

Muovituotteet

Muovista on kautta aikojen valmistettu enemmän ja vähemmän tarpeellisia tuotteita. Lähes jokainen päivä ihmiset ostavat kauppareissullaan muovipusseja, pikaruokaketjut puolestaan käyttävät pahvimukien päällä muovisia kansia ja juomat juodaan pilleillä. Ympäri maailmaa virvoitusjuomat ja juomiseen tarkoitetut vedet on pakattu muovisiin pulloihin, jotka taas ajautuvat ihmisten huolimattomuuden ja ajattelemattomuuden vuoksi meriin. Muovista valmistetaan myös säilytysastioita ja –laatikoita koteihin. Saatat yllättyä, kuinka moneen paikkaan muovia oikeastaan käytetäänkään!

Muovi ja korona

Pisarasuoja

Myös korona on tuonut erilaisia tarpeita muovin käytölle. Muovista valmistetaan erilaisia suojia koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Tässä ensisijaisena valmistustapana on muovityöstö, jonka avulla valmistetaan visiirejä ehkäisemään koronan pisaratartuntaa. Olet varmasti kiinnittänyt näihin huomiota muun muassa kauppojen kassoilla. Kassoilla ja muulla kaupan henkilökunnalla on tällä hetkellä käytössä muovista valmistetut visiirit. Lähes poikkeuksetta jokaisen kaupan kassalla on muovista valmistettu väliseinä, joka estää koronan tarttumista asiakkaiden ja henkilökunnan välillä. Samanlaisia muovityöstöllä valmistettuja suojia on myös busseissa ja muissa julkisissa paikoissa, joissa asiakkaat ja liikkeiden henkilökunta kohtaavat. Tällöin ehkäistään tartuntoja, kun jokainen on juuri omalla puolellaan muovista suojaa.

Muita muovituotteita

Aina ei välttämättä tule huomanneeksi, missä kaikkialla onkaan muovityöstöllä valmistettuja tuotteita. Tällaisia ovat esimerkiksi valokatteet ja erilaiset kesäkatteet. Suuri osa työkoneiden laseista on myös valmistettu muovista eivätkä ne ole niin herkkiä rikkoontumiselle. Sama koskee myös maatalouskoneiden laseja. Monet veneiden rakentajat käyttävät muovia tuulilasien ja ikkunoiden valmistusmateriaaleina. Jokaisessa kodissa on varmasti myös muovista valmistettu leikkuulauta. Muovia käytetäänkin materiaalina uskomattoman monissa paikoissa.