Paljonko lattialämmitys tulee maksamaan?

Uus koti

Uuden kodin rakentaja pääsee helposti vaikuttamaan tulevan kodin materiaaleihin ja muihin ratkaisuihin. Toisaalta myös vanhan kodin remontoija pääsee remontin laajuuden huomioiden vaikuttamaan myös paljolti remontoitavan tilan ratkaisuihin ja materiaaleihin. Molemmissa tapauksissa mietitään lähes poikkeuksetta ulkonäön ja rakennusratkaisujen lisäksi myös kodin viihtyisyyttä. Tähän vaikuttaa huomattavan suurelta osalta lämpö. Lämmin ja vedoton koti on viihtyisä ja siellä on hyvä olla. Lämmitysvaihtoehdoista perinteisin on kodin lämmitys sähköpattereilla tai kaukolämmöllä, jolloin kotona on vesikiertoiset patterit. Näiden rinnalle on kehitetty myös erilaisia vaihtoehtoja, koska kaikki eivät halua pattereita kotiinsa. Tällöin vaihtoehdoiksi jää sekä kattolämmitys, että lattialämmitys. Kumpi näistä sitten olisi parempi ja mitä hyviä tai huonoja puolia kummassakin lämmityksessä on ja mitä lämmitys maksaa?

Erot

Kattolämmitys

Kattolämmityksen ja lattialämmityksen ovat kenties eniten rakenteelliset. Siinä missä kattolämmitystä asennettaessa kattoon kiinnitetään rakennusvaiheessa lämpölevyt, jotka jakava lämpöä tasaisesti kotiin, on lattialämmityksen asennukseen ainakin kaksi erilaista vaihtoehtoa. Perinteisesti lattialämmitystä asennettaessa niin uuteen kotiin, kuin remontoitavaan kotiinkin, lämpövastukset on valettu lattian perustuksiin. Jos lattialämmitys on hoidettu vesikiertoisilla putkilla, on putket puolestaan valettu lattian perustuksiin. Tällöin lämmityksen rikkoutuessa on täytynyt rikkoa valettu betoni aina putkiin saakka, jotta vikaa on päästy korjaamaan. Pahin tilanne on luonnollisesti ollut se, että vesilämmitysputkeen on tullut vuoto ja vesi pääsee valumaan talon rakennuksiin. Kattolämmityksessä puolestaan lämpövastuslevyn rikkoontuessa ei ole ollut muuta vaihtoehtoa, kuin repiä katto auki aina vastuslevyihin asti ja vaihtaa lämpöpaneeli kokonaisuudessaan. Onneksi tekniikka on kehittynyt myös lattialämmityksen rakentamisessa ja saatavilla onkin useammanlaisia vaihtoehtoja, joita ei laiteta valun tai muiden rakenteiden sisälle, vaan lämmityselementit asennetaan niin, että ne on helppo tarpeen tullen vaihtaa. Toisin sanoen ne asennetaan päällimmäisen lattiamateriaalin kuten laminaatin, parketin tai vinyylikorkkilattian alle.

Hinnan muodostuminen

Lattialämmityksen hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka suurelle alueelle lattialämmitys asennetaan. Jos se asennetaan koko isoon omakotitaloon, on hintakin tietysti sen mukainen. Itse lattialämmityselementit eivät tietenkään vielä riitä, vaan hintaan täytyy huomioida myös perutus ja toisaalta pintamateriaalit. Lattialämmityksen asennukseen on myös varattava rahaa ja kokonaishinta muodostuukin näistä kulueristä.

Lattiamateriaalien valinta

Materiaalit tulee valita niin, että ne ovat yhteensopivia lattialämmityksen kanssa. Laadukkaat vinyylikorkkilattiat ovat erinomainen esimerkki materiaalista, joka kestää erityisen hyvin lattialämmitystä ja sopii hyvin asennettavaksi lattialämmityksen päälle. Myös laadukkaat laminaatit kestävät hyvin lämpöä ja soveltuvat näin ollen erinomaisesti lattialämmityksen kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi. Huonoimmin lattialämmityksen kanssa sopii yhteen parketti, koska se reagoi luonnonmateriaalina helpoimmin lämpöön ja saattaa kutistua lämmön vaikutuksesta. Näin lattiaan saattaa muodostua ajan kanssa rakoja. Laadukas vinyylikorkkilattia on noussut viime vuosina erityisen suosituksi lattiamateriaaliksi juuri siitä syystä, että se soveltuu niin erinomaisesti yhteen lattialämmityksen kanssa ja tuo mukavuutta niin ulkonäöllään, kuin käytännöllisyydelläänkin. Laadukkaan vinyylikorkkilattian hinta on toki arvokkaampi, kuin perinteisempien lattiamateriaalien, mutta jos uuteen kotiin haluaa ripauksen luksusta, niin valinta on selvä.

Asennus

Lattialämmityksen asennus on nopeutunut huomattavasti, kun sitä ei enää upoteta valun sisälle, vaan se asennetaan nimenomaan lattian valun päälle. Ammattilaiset asentavat lämmityselementit nopeasti ja ammattitaidolla ja tämän jälkeen lattiapinnat viimeistellään pehmeällä eristemuovilla tai muulla sopivalla pehmusteella, joka estää lattiaa natisemasta. Se ehkäisee myös ääntä ja näin vinyylikorkkilattia ei kolise valuun ja lattian lämmityselementteihin. Uusi koti on valmis ja uudella lämpöisellä lattialla on mukavaa kävellä ja viettää aikaa.

Lattialämmityksen suosion on kasvanut vuosi vuodelta ja uudistuneet rakennusmateriaalit ovat vain lisänneet lattialämmityksen suosiota. Lattialämmitys tuo kotiin tasaisen lämmön ja ehkäisee vetoa. Moni valitseekin nykyään mieluummin lattialämmityksen, koska useimmat eivät halua perinteisiä pattereita kotiinsa keräämään pölyä ja luomaan vedon tunnetta liikkuvan ilmavirtauksen vaikutuksesta. Kattolämmityksen asennus on puolestaan huomattavasti työläämpää ja kalliimpaa, kuin uusien lattialämmitykseen käytettyjen materiaalien. Kattolämmityksen korjaus on myös todella paljon työläämpää, kuin lattialämmitykseen käytettyjen elementtien. Moni asia puhuu siis lattialämmityksen puolesta. Jos kotona on yösähkö, voi lattialämmityksen säätää lämmittämään kotia yöaikaan, jolloin koti on aamulla mukavan lämmin ja lattia varaa lämmön ja luovuttaa sen päivällä ja illalla kotiin. Tämä tuo myös huomattavan säästön verrattuna jatkuvasti lämmittäviin perinteisiin patterihin.