Sujuvaan muuttoon vaikuttavat tekijät

Kuka voisi oikeasti pitää muuttamisesta? Harvassa ovat sellaiset ihmiset, sillä valtaosalle muuttaminen aiheuttaa niin paljon ylimääräistä vaivaa ja stressiä, että muuttaminen tuntuu lähinnä rangaistukselta. Se, että saa vihdoin muuttaa omaan asuntoon tai itse rakennettuun taloon saattaa olla unelmien täyttymys, mutta itse muuttourakka aiheuttanee lähinnä verta, hikeä ja kyyneleitä. Tässä artikkelissa muutamia vinkkejä siihen, miten seuraava muuttosi voisi sujua sujuvammin (eli vähemmällä verellä, hiellä ja kyynelillä).

Aloita ajoissa

Aikainen lintu madon nappaa, sanotaan. Muuttajankin kannattaa olla ajoissa liikkeillä, sillä ”mato” eli halpa muuttodiili saattaa olla tarjolla vain kuukautta, paria ennen h-hetkeä. Junaliputkin kannattaa ostaa ajoissa saadakseen ne mahdollisimman halvalla, ja sama pätee muuttopalveluihin. Tarvitsitpa pelkkää autoa tai kolmen muuttotyöntekijän koplaa, ole ajoissa liikkeellä parhaan hinnan toivossa.

Aloita varhain myös pakkaaminen ja erilaisten lomakkeiden, kuten muuttoilmoitusten, täyttäminen. Pakkaa ensin kaikki sellainen, mitä et tule tarvitsemaan ennen muuttoa, kuten väärän vuodenajan vaatteet. Pyri siihen, että kaikki paitsi kahvinkeitin ja varavaatekerta on pakattu jo muutama päivä ennen muuttoa, sillä aina voi tapahtua jotain odottamatonta. Olet saattanut suunnitella pakkaavasi kaksi viimeistä päivää ennen muuttoa, mutta sitten iskeekin nuha tai tapahtuu jotain muuta, mikä vie toimintakykysi. Kannattaa siis aloittaa ajoissa!

Aloita ajoissa myös mahdollisen talkooavun metsästäminen, ja varaa talkoolaisille kunnolla tarjottavaa.

Älä ota kaikkea mukaan

Tietänet sen tunteen, kun olet juuri kantanut painavaa kaappia edellisestä asunnosta autoon ja autosta uuteen asuntoon – ja vain huomataksesi, ettei kaappi sovikaan uuteen asuntoon. Saatat tietää myös sen, miten helposti osa muuttolaatikoista jää avaamatta, hautautuen jonnekin häkkivaraston tai autotallin uumeniin. Se, ettei muuttolaatikkoa koskaan avata, viittaa siihen, ettet tarvitse sen sisältöä. Olet kuitenkin maksanut siitä, että olet saanut sen uuteen asuntoosi. Se on lisännyt omalta osaltaan bensan- ja energiankulutusta, ja se on yhdessä muiden muuttolaatikoiden kanssa vaikuttanut jonkin verran siihen, miten isoon asuntoon olet muuttanut.

Mitä, jos et ottaisikaan kaikkea mukaan vanhasta asunnosta? Mitä, jos karsisit kaiken sellaisen, mitä et ihan oikeasti tarvitse, ja säästäisit rahaa sekä energiaa muuttamalla pienempään asuntoon? Tavaroiden karsiminen kannattaa tehdä vanhassa, ei uudessa asunnossa. Koska tavarat on joka tapauksessa saatava pois vanhasta asunnosta, on motivaatio korkeampi kuin uudessa asunnossa, missä laatikot voi vain piilottaa pois silmistä. Jos et jaksa aloittaa nettikirppareiden ja kirppisryhmien av-yv-rumbaa, lahjoita tavarat roskalava-ryhmässä tai kiikuta ne hyväntekeväisyysjärjestölle. Jotkin järjestöt noutavat tavarat kotoa ilmaiseksi. Kiität vielä itseäsi, kun muutto sujuu vähemmällä hiellä ja halvemmalla hinnalla!

Ulkoista ja kilpailuta

Muuttosiivous

Mitä enemmän ulkoistat, sitä sujuvamman muuton saat. Ulkoistaminen maksaa ehkä vähemmän kuin luulit, kunhan muistat kilpailuttaa. Muuttosiivous vanhassa asunnossa tuo ison avun kiireiseen muuttopäivään. Muuttosiivouksen voi tilata myös uuteen asuntoon. Kaikista sujuvin muutto on avaimet käteen -muutto, sillä muuttopalvelu voi tehdä puolestasi niin pakkaamisen, purkamisen kuin valaisimien ja taulujen asentamisenkin. Voit pyytää muuttopalvelua jopa ripustamaan vaatteet puolestasi! Muista tarkastaa vakuutusasiat, teitpä muuton itse tai et. Vakuutuksesta voi saada korvausta, jos jotain arvokasta hajoaa.

Harkitut yksityiskohdat tuovat helpotusta muuttopäivään

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käytä hetki muuttopäivän suunnitteluun, niin kaikki sujuu mukavammin. Selvitä ainakin se, voitko saada töistä palkallisen muuttovapaan. Suunnittele myös se, mitä tarvitset muuttopäivän aamuna ja ensimmäisinä tunteina uudessa kodissa. Pakkaa nuo tavarat omaan laatikkoonsa ja merkitse sen ”elintärkeä” sisältö laatikon kylkeen vaikka kissankokoisin kirjaimin. Näin aamu ei mene pilalle, kun suodatinpusseja ei löydy, tai kun vaihtoalusvaatteet ovat hukassa.

Varaudu mahdolliseen hikeen, vereen ja kyyneliin varaamalla tarpeeksi vissyä ja pikkupurtavaa. Nälkäinen ja janoinen muuttaja on myös kiukkuinen muuttaja – ehkä jopa tarpeeksi kiukkuinen saadakseen ikävän itkupotkuraivarin. Pienet haaverit voi hoitaa laastaripakkauksella, särkylääkkeellä tai kylmäpakkauksella. Muista pakata selviytymispakkaukseesi myös vessapaperia, siivousainetta ja sellaiset lääkkeet, mitkä on otettava tiettyyn aikaan joka päivä.

Mieti kaksi kertaa, ennen kuin osallistat lapset ja lemmikit muuttoon. Lasten ja lemmikkien tarpeet voivat viedä paljon aikaa muuttopuuhista, ja esimerkiksi muuttoauton palauttaminen myöhässä maksaa extraa – voisiko lapset ja/tai lemmikit viedä hoitoon muuttopäiväksi?